Snabbt och enkelt med fiber

SB Bredband är byggt med den senaste och kraftfullaste bredbandstekniken, fiberoptik, hela vägen in i lokalen för att vara framtidssäkert. Här kan du läsa lite mer om vad som är så bra med fiber och vårt öppna nät.

Om fibertekniken

Den stora fördelen med fiber är att den är gjord av glas. Det gör det möjligt att sända informationen via ljussignaler med ljusets hastighet. Elektriska signaler försvagas snabbt med ökande avstånd, men ljussignalen i en fiberoptisk kabel förblir praktiskt taget oförändrad. Det innebär att även den som bor långt från själva anslutningspunkten får en lika bra hastighet som den som bor nära.

Själva fiberkabeln har en närmast obegränsad kapacitet. Idag är maxhastigheten i vårt nät 1000/1000 Mbit. Det beror på att den aktiva utrustning som sitter i varje ände av fiberkabeln är gjord för max 1000 Mbit/s. I lokalen utgörs den aktiva utrustningen av fiberomvandlaren som sitter i bredbandsskåpet. Den gör om ljuset i fiberkabeln till elektriska signaler som din utrustning; dator, telefon, etc. kan hantera.

Om vår öppna nätmodell

Svenska Bostäder har valt en modell med ett så kallat öppet nät. Detta för att du som bor hos oss ska få stor valfrihet. Vi har en samarbetspartner, så kallad kommunikationsoperatör, som ansvarar för driften av nätet och för att det finns ett brett utbud av tjänster och tjänsteleverantörer i nätet som du kan välja mellan.

Idag är det företaget Zitius som är vår kommunikationsoperatör. För att presentera alla tjänster och göra det enkelt för dig att jämföra olika tjänster och beställa har Zitius en webbplats; zmarket.se

 

 

​ ​